Przepyszne tiramisu na jesienne dni




Za oknem jesień, a ja tęsknie za wakacjami w słonecznej Italii. Tęsknie za słońcem, wysokimi temperaturami i przepysznym jedzeniem. Dziś przedstawie Wam przepis na pyszny deser tiramisu. 


Składniki:
  • Szklanka wrzątku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kieliszek (50 ml) amaretto 
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 opakowanie (200 - 250 g) serka mascarpone 
  • 200 g biszkoptów (ja kupiłam w Lidlu w czasie tygodnia włoskiego)
  • 1 jajko
  • sól
  • kakao do posypania 
  • gorzka czekolada 


Przygotowanie:

Kawę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dolewamy kieliszek amaretto i mieszamy. W otrzymanym płynie będziemy moczyć biszkopty. Zrobimy to w dwóch turach dlatego proponuje podzielić kawę na 2 miseczki. 

Następny krok to przygotowanie masy. Jest to proces 3 etapowy dlatego na początku przygotujemy sobie
3 miski.
Najpierw oddzielamy białko od żółtka.  Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 
Do drugiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę, a następnie ubijamy. 
W trzeciej misce ucieramy żółtko z cukrem pudrem. Żółtko miksujemy tak długo aż zmieni swoją barwę na jaśniejszą (około 3 minut ucierania). Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy dalej. Kolejny krok to dodanie ubitej wcześniej śmietany do miski z żółtkiem i serkiem mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Do zmiksowanych składników ostrożnie dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy. 
Wymieszaną masę wstawiamy do lodówki aby trochę stężała. 

Masa w lodówce to czas na przygotowanie szkła, w którym podamy nasz deser. Ja użyłam wysokich szklanek. Wy oczywiście możecie użyć miseczek, kielichów lub pucharków do lodu. Wybór należy do Was. Pamiętajcie tylko aby wybrane przez Was naczynia pokazały te cudowne warstwy naszego deseru.

Biszkopty dzielimy na 2 porcje (w naczyniach będziemy tworzyć 2 warstwy). Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Pierwszą porcję moczymy w kawie z alkoholem. Wystarczy nam lekko namoczyć biszkopty, tak aby nie rozmoczył nam się w kawie. Biszkopty rozdzielamy pomiędzy przygotowanymi naczyniami tworząc pierwszą warstwę. Następnie do naczyń rozkładamy połowę masy. 
Teraz czas na drugą część biszkoptów. Namaczamy w kawie i rozkładamy równomiernie pomiędzy naczynia. Na rozłożone biszkopty rozkładamy resztę masy. 

Przygotowane desery wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy kakao oraz startą czekoladą.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Monika Kier , Blogger