Pierniczki korzenne
Dziś pierwsza niedziela adwentu! Do świat już tylko 4 tygodnie. To idealny moment na wprowadzanie się w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Zacznijmy od pachnących i chrupiących pierniczków korzennych!
Składniki:
- około 500 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki miodu
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 jajko
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód oraz cukier. Podgrzewamy składniki cały czas mieszając. Po połączeniu się składników zdejmujemy rondelek z ognia.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę (lub proszek do pieczenia), przyprawę do piernika, lekko przestudzoną miksturę oraz jajko. Wszystko razem mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto może wydawać się zbyt kleiste. Zanim jednak dodamy mąki warto odstawić je na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno zrobić się gęste.
Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Następnie każdą porcje po kolei rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy kształty naszych pierniczków.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a następnie wykładamy na niego nasze pierniczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki pieczemy 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz