Domowy lukier
Do świąt już tylko 4 tygodnie! To idealny czas na przygotowywanie pierniczków. Jak pierniki to oczywiście z lukrem, a żaden nie smakuje tak dobrze jak ten zrobiony własnoręcznie. Poniżej znajdziecie mój przepis.
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- trochę soku z cytryny
Cukier puder przesiewamy do miski. Następnie dodajemy białko oraz trochę soku z cytryny. Wszystko razem miksujemy. Pamiętajcie aby miksować na najniższych obrotach aby z białka nie zrobiła się pianka. Zależy nam aby składniki połączyły się tworząc gładką polewę.
Pierniki wyglądają ciekawiej gdy ozdabiamy je różnymi kolorami lukru. Jak go stworzyć? Bardzo prosto!
Wystarczy, że do białego lukru dodamy kilka kropel barwnika spożywczego a następnie porządnie wymieszamy.
Teraz wystarczy ozdobić nim wcześniej pieczone i ostudzone pierniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz