Chrupiące faworki (Chruściki)
Już jutro Tłusty Czawrtek - święto pączków i faworków. Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na
chrupiące faworki nazywane również chruścikami.
Zapraszam!
Składniki:
- 400 g mąki + odrobina na podsypanie stolnicy
- 6 żółtek
- 6 łyżek śmietany
- 1 kieliszek wódki
- cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta potrzebna będzie stolnica. Ciasto na faworki w początkowej fazie wyrabiania jest bardzo kleiste i przy drewnianych stolnicach możemy mieć z nim problem dlatego polecam stolnice silikonową. Możecie ją kupić w każdym sklepie z gospodarstwem domowym lub na allegro.
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. Na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka, dodajemy śmietanę oraz kieliszek wódki. Wszystko razem łączymy i ugniatamy aż otrzymamy gładkie ciasto.
Następnym krokiem jest okładanie ciasta za pomocą wałka (około 15 minut), aby wtłoczyć w nie powietrze. Zależy nam na tym aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Wykrajamy cienkie paski, które następnie dzielimy na małe romby z dziurką w środku. Przez dziurkę przekładamy jeden z końców rombu.
Przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut po każdej ze stron. Zarumienione chruściki wyjmujemy na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym.
Ostudzone faworki podajemy oprószone cukrem pudrem.
Następnym krokiem jest okładanie ciasta za pomocą wałka (około 15 minut), aby wtłoczyć w nie powietrze. Zależy nam na tym aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Wykrajamy cienkie paski, które następnie dzielimy na małe romby z dziurką w środku. Przez dziurkę przekładamy jeden z końców rombu.
Przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut po każdej ze stron. Zarumienione chruściki wyjmujemy na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym.
Ostudzone faworki podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz