Ciasteczka z jabłkami
Uwielbiam
osłodzić sobie przedpołudniową kawę różnego rodzaju słodkościami. Idealnie w tej roli sprawdzają się różnego rodzaju
ciasta i ciasteczka. Dziś chce Wam pokazać mój sposób na szybkie ciasteczka z
ciasta francuskiego z duszonymi jabłkami.
Składniki:
- 7 średniej wielkości kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki stołowe ksylitolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- białko z 1 jajka
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy
w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą aby jabłka się nie
przypaliły. Rondelek stawiamy na małym ogniu. Następnie wsypujemy Ksylitol oraz
cynamon i mieszamy. Wszystko dusimy na
wolnym ogniu przez około 20-30 minut.
Przygotowane jabłka
odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie odwijamy ciasto francuskie i kroimy
je w kwadraty. Moje mają boki około 7 centymetrów.
je w kwadraty. Moje mają boki około 7 centymetrów.
Jabłka ostygły?
Super! Teraz małą łyżeczką nakładamy nie wielką ilość farszu na każdy
kwadracik. Następnie sklejamy rogi tworząc tym samym sakiewki lub małe koperty.
Pamiętajcie aby skleić również boki aby farsz nie uciekł, a ciastka nie
otworzyły się w czasie pieczenia.
Uformowane
ciasteczka układamy na blachę wcześniej wyłażoną papierem do pieczenia. Za
pomocą pędzelka smarujemy każde ciasteczko białkiem aby w czasie pieczenia
nabrały pięknego złocistego koloru. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym
czasie wyjmujemy przepyszne, chrupiące ciasteczka idealne do kawy.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie! Wydaje mi się, że moja babcia robiła kiedyś takie ciastka i bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuń