Owocowe crumble czyli owoce pod kruszonką
Uwielbiam leniwe poranki, ponieważ wtedy mogę cieszyć się przepysznymi śniadaniami. Dziś chce Wam zaprezentować przepis na przepyszne crumble owocowe. To nic innego jak owoce zapiekane pod słodką kruszonką. To Świetny pomysł nie tylko na leniwe śniadanie ale również na przepyszny deser.
Składniki:
- około 0,5 kg sezonowych owoców - ja wybrałam maliny, jagody, borówki oraz czerwoną porzeczke
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl płatków owsianych
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 90 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy owoce, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
W oddzielnej misce łączymy płatki owsiane z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Następnie dodajemy zimne pokrojone na kawałki masło. Wszystko razem łączymy za pomocą widelca do uzyskania konsystencji małych okruchów.
Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie przykrywamy warstwą kruszonki. Możesz użyć również małych kokilek do stworzenia małych porcji Crumble.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż kruszonka się zarumieni (około 30-40 minut).
Crumble najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz