Spahgetti a'la Carbonara
Czy mówiłam Wam, że uwielbiam włoskie jedzenie? Moim zdaniem to najlepsza kuchnia na świecie. Potrawy są proste i szybkie w przygotowaniu a w dodatku takie pyszne! Dziś przedstawie Wam moje popisowe danie kuchni włoskiej czyli spaghetti ala carbonara!
Składniki:
- 200 g makaron spaghetti
- 100 g boczku
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
W trakcie gotowania makaronu kroimy boczek w drobną kostkę. Na głęboką patelnie wrzucam boczek i podlewam oliwą aby nie przywarł do dna. Smażymy do zarumienienia.
Do oddzielnej miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy aby żółtko połączyło nam się z białkiem.
Makaron odcedzamy, a następnie wrzucamy na patelnię do boczku. Mieszamy makaron z oliwą i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę oraz posypujemy dwiema łyżkami parmezanu. Wszystko razem mieszamy aby się połączyło. Dodajemy trochę pieprzu. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu aż śmietana nam się zredukuje i zrobi się z niej gęsty sos.
Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy wcześniej roztrzepane jajko. Energicznie mieszamy całość. Jajko w połączeniu ze śmietaną powinno nabrać kremowej konsystencji.
Makaron podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy posypać dodatkowo parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz