Spahgetti a'la Carbonara



Czy mówiłam Wam, że uwielbiam włoskie jedzenie? Moim zdaniem to najlepsza kuchnia na świecie. Potrawy są proste i szybkie w przygotowaniu a w dodatku takie pyszne! Dziś przedstawie Wam moje popisowe danie kuchni włoskiej czyli spaghetti ala carbonara!


Składniki:
  • 200 g makaron spaghetti
  • 100 g boczku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • 1 łyżka oliwy
  • mielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
W trakcie gotowania makaronu kroimy boczek w drobną kostkę. Na głęboką patelnie wrzucam boczek i podlewam oliwą aby nie przywarł do dna. Smażymy do zarumienienia.

Do oddzielnej miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy aby żółtko połączyło nam się z białkiem. 
 
Makaron odcedzamy, a następnie wrzucamy na patelnię do boczku. Mieszamy makaron z oliwą i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę oraz posypujemy dwiema łyżkami parmezanu. Wszystko razem mieszamy aby się połączyło. Dodajemy trochę pieprzu. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu aż śmietana nam się zredukuje i zrobi się z niej gęsty sos.

Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy wcześniej roztrzepane jajko. Energicznie mieszamy całość. Jajko w połączeniu ze śmietaną powinno nabrać kremowej konsystencji.

Makaron podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy posypać dodatkowo parmezanem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Monika Kier , Blogger