Tosty francuskie
Muszę Wam się do czegoś przyznać. Nie jadam śniadań...zwyczajnie nie mam na nie czasu. Jestem śpiochem i zawsze gdy do wyboru wstać wcześniej i zjeść śniadanie czy pospać jeszcze 5 minut, zawsze wybiorę ekstra minuty pod ciepłą kołdrą. Na szczęście pracuje od poniedziałku do piątku co oznacza, że w weekendy mam czas dużo na przygotowanie pysznego śniadania. Dziś zaproponuję Wam moje ulubione tosty francuskie.
Składniki:
- Chałka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- mleko
- cukier puder do posypania tostów
- masło do smażenia
Przygotowanie:
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz odrobinę mleka. Chałkę kroimy na cienkie kromki, a następnie moczymy je we wcześniej przygotowanym jajku.
Kromki smażymy na maśle po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
Tosty najlepiej podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Do tostów często dodaje dżem porzeczkowy lub owoce. Kwaskowy posmak łamie słodycz tostów przez co stają się jeszcze lepsze! Koniecznie spróbujcie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz