Pierogi z kapustą i grzybami


Nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez przepysznych pierogów mojej Babci. A jeśli święta to tylko pierogi z kapustą i grzybami! Najlepiej przyrumienione na masełku...mniam...



Dziś chce się z Wami podzielić przepisem na te smakołyki :)


Składniki:

      Farsz
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 duża celuba
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
      Ciasto
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
     Dodatkowo 2 łyżki masła do podsmażenia pierogów

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby należy wypłukać w osolonej letniej wodzie.  Następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody do miękkości (około pół godziny). Po tym czasie odlewamy wodę, a lekko wystudzone grzyby kroimy w drobną kostkę.
Lekko odciśniętą z soku kapustę wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut z 1 łyżką oleju. Następnie odcedzamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Mieszamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej posiekaną kapustę oraz grzyby. Doprawiamy solą i pierzem do smaku. Wszytko razem dusimy na małym ogniu. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu, nie chcemy przecież aby nasz farsz się przypalił.
Przygotowany farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Farsz gotowy? Teraz pora na ciasto pierogowe.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i dolewamy ciepłą wodę. Mieszamy. Połączone składniki przekładamy na oprószoną mąką stolnice i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być jednolite i gładkie.
Przygotowane ciasto dziele na kilka części. Pierwszą część ciasta wałkujemy bardzo cienko. Następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Na środek każdego kółka nakładamy farsz. Ostrożnie zlepiamy brzegi i lepimy falbankę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania farszu lub ciasta.
Uformowane pierogi wrzucamy partiami do osolonej wrzącej wody. Możemy lekko zamieszać. Gotujemy do chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnie. Następnie zbieramy je łyżką cedzakową i odkładamy na wcześniej przygotowany talerz. Możemy użyć ręcznika papierowego do odsączenia wody.
Na patelni rozpuszczamy masło. Pierogi rumienimy na masełku po obu stronach.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Monika Kier , Blogger